Sopsortering

Det är viktigt att vi tillsammans tar ett miljöansvar och följer de föreskrifter som gäller för sortering av sopor i vår kommun. Soporna sorteras i olikfärgade påsar, grön – komposterbart, röd – brännbart och övrig påse – övrigt avfall, som läggs i ett gemensamt sopkärl. För mer information, se sorteringsguiden.

Grovavfall är sopor som på grund av sin storlek inte kan läggas i sopkärlen. Hyresgästen är själv ansvarig för att forsla bort dem till t.ex. Linneberga återvinningscentral 

Från och med 1 januari 2024 finns en ny lag för hantering av ätligt fett och oljor i avloppet. Det är nu förbjudet att hälla ner matfett och matolja i avloppet. Istället bör du sortera dessa som matavfall eller lämna dem till en återvinningscentral. Den nya lagen har införts för att undvika att rör täpps igen och förhindra bildandet av fettproppar i avloppssystemet.


Här är några tips för att hantera fettet på rätt sätt:
1. Stekfett och mindre mängder fett:
- Torka ur stekpannor och kastruller noggrant med hushållspapper och släng pappret i matavfallet. Genom att göra detta minskar du risken för stopp i avloppet och bidrar till att matfettet kan användas för att producera biogas.
- Mindre mängder fett kan också samlas in tillsammans med matavfallet. Ett sätt är att låta fettet stelna i kylen, till exempel i en kopp. Det stelnade fettet är lätt att skrapa ur och slänga i matavfallet.
2. Större mängder flytande fett och olja:
- Häll större mängder fett och avsvalnad matolja (till exempel frityrolja) med hjälp av en tratt i en plastflaska eller mjölkförpackning med kork. Därefter kan du lämna den på din kommunala återvinningscentral.
Genom att följa dessa riktlinjer hjälper du till att undvika stopp och fettproppar i avloppet samtidigt som du bidrar till en mer hållbar hantering av matfett och olja.

Olivolja i flaska